Füzetekkel, táskákkal, tolltartóval segítik a rászoruló diákok iskolakezdését

Rászoruló családok számára szervez gyűjtést a Megújuló Békés Megyéért Egyesület. A tanszergyűjtő akcióról Matuz Ádám Krisztiánt, az egyesület elnökét kérdeztük.

Mi a Megújuló Békés Megyéért Egyesület fő profilja? Melyek a legfontosabb céljai?

– A Megújuló Békés Megyéért Egyesület 2018-ban jött létre, fő profilja eredetileg az ifjúság és a közösségépítés volt. A COVID-19 járvány alatt kezdtünk el karitatív tevékenységekkel foglalkozni, így jelenleg a segítségnyújtás, a kultúra, a közösségek és az ifjúság a négy fő profilunk.

Milyen korábbi akciókat, gyűjtéseket emelne ki, melyek sikeresek voltak, és melyekre igazán büszkék?

– Csongrád-Csanád megyei partnerszervezetünkkel a tavalyi évben Pitvaroson gyűjtöttünk a falunapon az orosházi kórház gyermekosztálya számára. Tavaly áprilisban és decemberben, majd idén áprilisban is élelmiszercsomagokat osztottunk a rászorulók számára Mezőkovácsházán, Battonyán és a térségben, tavaly áprilisban 15, decemberben 50, majd idén áprilisban 30 családnak. Tavaly sikeresen lebonyolítottuk a tanszergyűjtő programot, Békés és Csongrád megyékben 100 tanszercsomagot tudtunk összeállítani és kiosztani.

A tanszergyűjtő akciójukat idén is meghirdették. Mely településekre juttatják el az összegyűlt tanszereket, illetve a beérkezett összegből vásárolt eszközöket?

– Elsősorban Mezőkovácsházára és Mezőhegyes térségébe juttatjuk el, mint ahogyan tavaly is. Jelenleg a Megújuló Közösségek Egyesülettel, országos szervezetünkkel közösen gyűjtünk, így Gyulán, Mezőkovácsházán és a Csongrád-Csanád megyei Pitvaroson van gyűjtőpontunk, így elsősorban ezekre a településekre és környékére koncentrálunk, de természetesen, ha érkezik megkeresés máshonnan, akkor igyekszünk segíteni mindenkinek, aki erre rászorul.

 

Milyen stádiumban áll a gyűjtés? Meddig várják a felajánlásokat?

– Augusztus 10-re szeretnénk lezárni a gyűjtést, összeállítani addigra a csomagokat. Természetesen utána sem utasítjuk vissza a segítséget, de augusztus 10-től már osztani szeretnénk a tanszereket. Eddig körülbelül harminc-negyven gyermek iskolakezdését fogjuk tudni segíteni a beérkezett pénzadományokból és taneszközökből, de még sokan ígérték támogatásukat, amire ez után fog sor kerülni. Részt vesz a gyűjtésben az Aranypánt-díjas Sztojka Edina gyulai ápolónő, az egyesület tagja, illetve Mackóné Kocsis Magdolna, a Megújuló Közösségek Egyesület elnöke is.

Adományozni a Megújuló Békés Megyéért Egyesület Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.-nél vezetett 10402630-50526890-86781009 számú bankszámlájára történő átutalással lehet. A közlemény rovatban kérik, tüntesse fel: Tanszergyűjtő program